Önemli Duyurular

Sitemizde kendi tariflerini paylaşacak moderatörler aranmaktadır.
Sitemiz ile ilgili eleştiri ve önerilerinizi bildirmeniz beni mutlu edecektir.
Sitemizdeki tarifler bizzat denenmiş olup hiç bir yerden alıntı değildir.
“Bu sitedeki Fikir ve Sanat Eserleri, 5846 sayılı kanun ile gerek cezai gerekse hukuki düzenlemelerle korunmaktadır. Yazıların ve fotoğrafların sahibi http://cigdeminyemekleri.blogspot.com.tr/'dir. Bu nedenle sitedeki içerikler izinsiz kopyalanamaz, alıntı yapılamaz."

23 Ekim 2015 Cuma

Fodula&Dana Etli Ekmek Dolması

Fodula&Dana Etli Ekmek Dolması


Merhaba,

Et yemekleri tariflerine ağırlık verdiğim bugünlerde klasik tarifler yerine pek duyulmayan ve uygulanmayan tariflere ağrılık vermeye çalışıyorum.Özellikle Türk Mutfağı tarif açısından o kadar zengin ki içine girip araştırdıkça yeni şeyler keşfetmeye başlıyorsunuz.Bulduğumuz tarifleri araştırması kadar yapması da bir o kadar zevkli bana göre.Daha önce hiç denemediğim bir tarifi yapacağım gün yataktan heyecanla kalkıyorum,tedarik çok önemli tabi ki,yani bir yemeği yapmaya karar verdiğinizde en önemli nokta malzemelerin tedariği. Bazı malzemeler elinizin altında bulunurken bazılarını ise mutlaka ya marketten,ya pazardan ya da en yakın manavdan gidip almanız gerekebiliyor.Çok sevdiğim,kendime her zaman örnek aldığım ünlü gurme,ekonomist,profesör rahmetli Arman Kırım'ın da dediği gibi tarife göre değil, tedariğe göre yemek yapmak lazım,gerçekten de öyle;araştırdığımız ve yapmak istediğimiz her tarifi uygulamamız ne yazık ki mümkün değil.Yani yapmayı çok istediğimiz bir tarifi beklemek zorunda da kalabiliyoruz bazen...

Tarifimiz bir çeşit ekmek dolması.Bildiğimiz ekmek dolmasından farkı iç harcının kıymalı değil kuşbaşı etli olması.
Fodula aslında bir çeşit ekmek türü,Osmanlı zamanında yassı ve kabuklu,pideye benzeyen Osmanlı sarayında sultan ve hanedan üyeleri dışında kalanların tükettikleri ,orta kaliteli undan yapılan bir ekmek türü.
Yemeğimize adını veren bu ekmek türü İstanbul ve İstanbul dışındaki imarethanelerde tüketilirmiş.

Gelelim yemeğimizin tarifine;

Malzemeler:
-1 büyük yuvarlak ekmek(çavdar ekmeği tercihimizdir.)
-500 gr.dana kuşbaşı(minik doğranmış)
-2 büyük soğan
-2 tane havuç
-4 kaşık bezelye
-2 adet iri domates
-1 kaşık domates salçası
-Tuz,karabiber,pulbiber,kimyon
-Tereyağ

Yapılışı:Ekmeğimizin üst kısmını kapak şeklinde kesip içini oyuyoruz.Etlerimizi yıkıyor,kendi suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz,yemeklik doğradığımız soğanımızı da ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz.Küp şeklinde doğradığımız havuçlarımızı ekliyor,salçamızı da ilave ederek kavuruyoruz.Domates ve bezelyeleri de ilave ederek baharat ve çok az su ekleyip tüm malzemeler pişene kadar bekliyoruz.

İçini oyduğumuz ekmeğimize pişen harcımızı dökerek üstünü kapatıyor,tavada erittiğimiz tereyağını sürerek 200 derece fırında 10 dk kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun...

0 yorum: