Önemli Duyurular

Sitemizde kendi tariflerini paylaşacak moderatörler aranmaktadır.
Sitemiz ile ilgili eleştiri ve önerilerinizi bildirmeniz beni mutlu edecektir.
Sitemizdeki tarifler bizzat denenmiş olup hiç bir yerden alıntı değildir.
“Bu sitedeki Fikir ve Sanat Eserleri, 5846 sayılı kanun ile gerek cezai gerekse hukuki düzenlemelerle korunmaktadır. Yazıların ve fotoğrafların sahibi http://cigdeminyemekleri.blogspot.com.tr/'dir. Bu nedenle sitedeki içerikler izinsiz kopyalanamaz, alıntı yapılamaz."

29 Ağustos 2015 Cumartesi

Tahıllı ekmek.

Tahıllı ekmek



Uzmanların dediğine göre en sağlıklı ekmeğin tam buğday unundan yapılmış ve tahıllı olduğunu söylüyorlar.Buna göre de bende ekmeğin her çeşidini kendim evde yapmaya başladım.Bende insilün direnci olduğundan dolayı benimde normal ekmek yemem yasak bu yüzden dolayı evde ekmek yapmak gerekti.Hem sağlıklı hemde el değmemiş oluyor taze ve sıcacık ekmek yemek isteyen varsa bize gelebilirler.

Malzemeler

  • 3 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı normal un
  • 1/2 paket instant maya
  •  1 su bardağı ılık su
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı  keten tohumu içine
  • 1 çorba kaşığı keten tohumu üzeri için
Her gün farklı bir ekmek yeme alışkanlığı edindim. Çok da sevdim bunu doğrusu. Bazen sevdiğim birkaç markanın tam tahıllı hazır ekmeklerini almıyor değilim. Özel ekmekler de alışveriş listeme giriyor ara sıra.. Ama çoğu kez ekmeğimizi kendim yapıyorum. Bugünlerde zeytinli ekmek, tahıllı ekmek ve çiçek ekmek yaptım.Hepsi ev yapımı.Tarifini paylaşacağım ekmek ise henüz bitti.

                                           KETEN TOHUMLU TAM BUĞDAY EKMEĞİ…

Tam buğday ununun ve keten tohumunun faydalarını artık bilmeyen kalmadı sanırım. O yüzden tekrarlamayacağım. Bu ekmeğin tok bir yapısı var, bu tür ekmekleri seviyorsanız beğeneceğinize eminim. Doyurucu olması, bağırsak dostu olması ve uzun süre tok tutması açısından çok faydalı bir ekmek, aynı zamanda çok da lezzetli. Kahvaltıya da yakışıyor, yemeklerin yanına da………..

HAZIRLANIŞI:Unu derin bir yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp mayayı,tuzunu şekerini,keten tohumunu  dökün. Yağını da ekleyip yoğurmaya başlayın. Suyu azar azar -gerektiği kadar- ekleyin. Daha az ya da daha fazla kullanmanız gerekebilir. Hamur elinize yapışmayan elastik bir kıvam alana kadar yoğurun.Hamuru top haline getirip üzerini temiz ve nemli bir havlu ya da streç filmle örtün, ılık bir ortamda (ben 50 derece ısınmış fırına koyuyorum) yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamuru un serpilmiş ya da yağlı kağıtla kaplanmış baton kalıba alın.Üzerine yumurta sarısı sürüp keten tohumlarını serpin. Kalıba güzelce yerleştirin, tekrar yarım saat kabarmaya bırakın.Kabaran ekmeği fırından çıkarın.Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.Isınmış fırına mayalanmış ekmeğinizi koyun. Yaklaşık yarım saat, ekmeğinizin üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.Ekmeğiniz kızarınca 160 dereceye düşürün ki ekmeğinizin içi de pişsin. Pişen ekmeğinizi biraz ılındıktan sonra kalıptan çıkartıp hemen bir beze sarın. Böylece dış kabuğunun çok sertleşmesini engellersiniz. Dilimlemek için tamamen soğumasını bekleyin. Özellikle ertesi gün, hafif kızartılınca daha lezzetli oluyor.. Güzel bir beyaz peynirle tadını çıkarın.
 AFİYET OLSUN....

1 yorum:

ay kız valla süpersin canım yaaa...